onsdag den 18. januar 2012

Græskarflutes.og alm. hvide flutes... og lidt om fødselsdagsmiddagen


Her er et lille indlæg med de flütes jeg bagte da jeg holdt min fødselsdag i weekenden. Begge kan varmt anbefales. Se opskrifterne nedenfor.
Desværre må jeg nok erkende, for at tale om noget andet, at jeg ikke har været god til at få taget billeder af alt maden, men lidt er da kommet foran linsen. Men jeg vil lige remse lidt op.

Menuen var:
Forret:
Tunmousse (som min mor lavede - det er hun mester til). Hertil fik vi de lækre flutes jeg fik bagt som du kan se opskrifterne på nedenfor.
Det er faktisk aldrig rigtig blevet serveret hjemme hos mig, for jeg synes det er lidt kitsch, men i barndomshjemmet blev det altid serveret når vi fik gæster. Ja og så må det jo være det med de 25 vintre, der har fået mig til at tænke tilbage.
Hovedret:
Kødet blev lavet på grillen.
Soyamarineret kylling. Opskriften har jeg fra Line og den er altså bare super god. Jeg skar filetterne i tre stykker på langs for nemheds skyld og fordi alle skulle have plads til at smage begge slags kød.
Hvidløgsmarineret svinemørbrad. Opskriften finder du her, og jeg har før omtalt dem her.
Bønnesalat med tomat og mozzarella. Kogte bønner i bunden af et fad. Skivede tomat i et lag ovenpå. Frisk mozzarella smuldres over. tilsidst laver du en lille dressing af fx lidt olie, løg, salt, hvidløg, basilikum eller hvad du nu lige synes smager godt.
Grøn salat
Ovnbagte rødder og rødløg, dyrket i køkkenhaven, krydret med frisk timian, hj.lavet kryddersalt og et skvæt olivenolie - jeg kan godt lide Monini's
Tzatziki - jeg regner med at blogge opskriften i nærmeste fremtid.

Dessert:
Sukkerfri dessertkage - opskrift blogges senere (2 i familien er diabetikere)
Vaniljeis
Råmarinerede skovbær

Nu tilbage til opskrifterne. Græskarflutene er fra MAD! nr. 01.

Flutes med græskarkerner og et sprint spidskommen
3 flotte flütsestænger;)

25 g gær
4 dl lunkent vand
3 tsk salt
2 tsk stødt spidskommen - jeg brugte kun 1
½ spsk sirup
150 g sigtemel ( jeg brugte fuldkorns speltmel)
2 spsk olivenolie
2½ dl grofthakkede græskarkerner
ca. 300 g hvedemel
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt salt, spidskommen, sirup, sigtemel, olie og græskarkerner og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen til dejen er smidig men ikke for fast. Min fik en tur i min røremaskine, så den blev æltet godt.
Smør en skål med olie og kom dejen deri, læg låg på eller læg film over og lad det hæve natten over eller mindst 6 timer på køl.
Når du vil bage, skal den altså lige ud fra køl ½ time før, så dejen kan vågne op igen.  Jeg hældte dejen direkte fra skålen og ned i min nye flutesform. jeg fik 6 fordi jeg havde lavet dobbelt portion, vi blev jo trodsalt 23 mennesker, som jeg så skar 3 ridser i hver. Lad efterhæve i ½ - 1 time. Pensl flutene med vand og drys med enten mel eller græskarkerne. Jeg valgte, som du kan se, sidstnævnte.
Bages ved 225 grader (alm. ovn) i ca. 20 min. Afkøler på bagerist.


Er SÅ glad for min nye form, synes flutene bliver åh så fine. Minsandten om ikke også jeg fik en mere i fødselsdagsgave, nu har jeg to og det er perfekt:)
Franske Flütes

Det blev også lige til et par almindelige flutes, eller Franske Flütes hedder de vel:) Opskriften har jeg fra Amos Bagebog 2.

Jeg fik dog aldrig taget et billede af dem efter de blev bagt, men gode er de i hvert fald:) Hvis du vil prøve gør du sådan her.

675 g hvedemel
15 g gær
½ l koldt vand
1½ tsk fint salt

Opløs gæren i det kolde vand, tilsæt salt og mel og rør det godt sammen. Det fik hos mig også en god tur i røremaskinen til det var smidig og elastisk. Smør en skål med olie og kom dejen deri, læg låg på eller læg film over og lad det hæve natten over eller mindst 12 timer på køl.
2 timer før du vil bage dem tager du dejen ud fra køleskabet. Da de 2 timer var gået hældte jeg også denne dej direkte fra skålen og ned i min nye flutesform. jeg fik 3, som jeg så skar 3 ridser i hver. Nu lader du dem efterhæve i ca. 45 min. eller til de når dobbelt størrelse.

Bages Forvarm ovnen til 250 grader (varmluft 230 grader) og bag dem først i 8 min. Skru straks derefter ned til 200 grader (varmluft 180 grader) og bag videre i ca. 12 min.
Køler af på en bagerist.

Et lille tip til at få dem ud af formen. Dejen kan godt sætte sig fast i de små huller i formen. Jeg bruger en tefal-venlig palet eller ske som jeg kører et par gange bag på formen. Dernæst banker jeg, stadig på bagsiden med redskabet og vups så er de ude og har en flot form:)

Ingen kommentarer: